2.1.Regions fisiogràfiques i vegetació

2.2.Clima

2. Medi físic

 

2.1. Regions fisiogràfiques i vegetació

El territori del Iemen està compost per cinc regions que estan determinades, bàsicament, per l'altitud, l'existència del desert i la insularitat
 

Les terres Altes

 

Aquesta regió, denominada en àrab Al-Surat, comprèn les terres situades entre els 1.000 i 3760 m sobre el nivell del mar. Es tracta d'un sistema muntanyós que s'extén entre els governorats de Hajjah i Ta'izz. La zona es caracteritza pels conreus en bancals.

A mida que es puja cap a aquesta zona, es troben diferents tipus de Ficus, i també Adenium obesum.

A les zones més altes es troben diversos tipus de Euphorbias i Juniperus.
   
 
         
  La meseta  

És la prolongació dels abruptes territoris de les Terres Altes però la formen les terres amb una altitud entre els 1.000 i 200 m. Hi destaquen els wadis pels quals baixen les aigües de les pluges.

A les zones més baixes es poden trobar arbres d'encens (Bosuellia sacra) i mirra (Commiphora erythraea), encara que molts menys que en temps passats.

A les zones més altes, pròximes a les Terres Altes, es troba la Delonix aelata, l'Acacia, l'arbust Ziziphus spina christi i la Calotropis procera.

   
 
         
 
La franja costanera  

Es tracta d'una franja que oscil.la entre els 30 i el 60 km d'amplada i una altitud màxima de 200 m. És coneguda com la Tihama. Presenta trets tropicals i semidesèrtics i la humitat sempre és superior al 80%.

A la Tihama es poden trobar manglars a les zones humides. A les zones més seques hi ha diversos tipus d'acàcies (Acacia ehrehbergiana) i palmeres (Hyphaene thebaica).

   
 
         
  El territori buit  

És una part del desert de Rub Al-Jali, un dels deserts més inhòspits del planeta. Comprèn la franja septentrional dels governorats de Shabwa, Hadramut i Al-Mahra.

Com que és una zona desèrtica la vegetació és molt escassa o inexistent.

   
 
         
  El territori insular  

Està format per les illes. Hi ha unes 120 illes s a la Mar Roja, les més grans de les quals són Kamaran, Hunaish, Zaqar, Zubair i Meon. A la Mar Aràbiga es troba l'illa més gran, Socotra (3.650 km²)

De la seva vegetació, amb unes 900 espècies, el 30% és endèmica, Una característica és el gigantisme. Destaquen el Dracaena cinnabari o el Dendrosicyos socotrana.

 
 
2.2. Clima
 
El Iemen està en la zona càlida i té, en general un clima tropical amb dues estacions: la seca i la humida, que està determinada per l'arribada del monsó (al nostre estiu), però l'elevada altitud de part del seu territori i la presència del desert provoquen que es puguin distingir cinc subtipus de clima que es corresponen amb les cinc regions descrites anteriorment
 

Les terres Altes

  L'altitud de la zona provoca una alta insolació que fa que a l'estiu les temperatures puguin ser altes (uns 30º) amb una forta amplitud tèrmica diària. Els hiverns són més frescos, es poden registrar temperatures de 0º. Els mesos de juliol i agost estan marcats per l'arribada del monsó. Les precipitacions oscil·len entre els 300 i 600 mm anuals.
   
 
   
  La meseta   Les temperatures a l'estiu poden arribar als 30º però l'amplitud tèrmica diària és més petita que a les Terres Altes. Les precipitacions també es produeixen a l'estiu i no arriben als 200 mm anuals.
   
 
         
 
La franja costanera   Les temperatures són altes tot l'any (superiors als 30º) amb una petita oscil·lació tèrmica diària (uns 10º) i fa molta xafogor ja que la humitat és molt alta, sempre és superior al 50%. A la Tihama és encara més alta, la mitjana anual és superior al 70%. Les precipitacions són inferiors als 100 mm anuals a la Tihama, mentre que a la costa del mar Aràbic són superiors als 500 mm anuals.
   
 
         
  El territori buit   Les temperatures diürnes són molt altes, poden arribar als 60º, mentre que les nocturnes baixen notablement. Les precipitacions són quasi inexistents i molt irregulars. La humitat és molt baixa. A l'hivern es produeixen tempestes de sorra. Es tracta d'un clima desèrtic.
   
   
         
  El territori insular   El clima de les illes es suavitza per la seva insularitat. Les temperatures són inferiors a les de les terres continentals i les precipitacions més abundants. La humitat mitjana és d'un 40%.
 
   
Retrocediu
Avanceu

 

free hit counters